Dessert-Recepten.nl

Dessert - Recept Appelpruimengratin citryoghurtijs kaneelcrackers


  • Ingredienten:
100 g bloem voor het kapsel
100 g boter voor het kapsel
100 g basterdsuiker voor het kapsel
2 eieren voor het kapsel
5 pruimen
500 g zoete appels
15 g boerenjongens
1 dl vocht van de boerenjongens
20 g suiker
5 g kaneel
20 g paneermeel
75 g patisseriebloem voor de gratin
75 g gemalen amandelen voor de gratin
75 g suiker voor de gratin
75 g pistachenoten voor de gratin
115 g boter voor de gratin
5 dl yoghurt voor het ijs
350 g basterdsuiker voor het ijs
3,5 dl slagroom voor het ijs
sap van 1 citroen voor het ijs
100 g poedersuiker voor de crackers
35 ml volle melk voor de crackers
25 g bloem voor de crackers
40 g gesmolten boter voor de crackers
1/2 theelepel kaneel voor de crackers
5 dl vanillesaus
10 takjes mint
  • Beschrijving:
Kapsel
Verwarm eieren en suiker tot 37°. Luchtig kloppen. Verwarm boter en roer door het ei/suiker-mengsel; niet meer kloppen. Spatel dan de bloem erdoor. Beboter en bebloem een bakblik en vul die met het mengsel. ± 50 minuten afbakken op 160°.
Knip van een rol bakpapier 10 stukken van 8?4 cm, bekleed de binnenkant van 10 metaalringen van 7?3 cm hiermee.
Snij het kapsel in dunne plakken, steek de plakken uit met een 7 cm Ø steker, leg de rondjes kapsel onder in de beklede ringen.
Halveer de pruimen (of ander stevig fruit) haal de pit eruit, snij de pruimen in partjes. Schil de appels, rasp ze met een mandoline (niet het klokhuis) mengen met de boerenjongens, brandewijn, suiker, kaneel en paneermeel.

Maal voor de gratin eerst de pistachenoten en de amandelen fijn in een Magimix. Voeg de andere ingrediënten toe en maal verder tot een fijne massa.
Schik de partjes pruimen dakpansgewijs op het kapsel met schil naar buiten. Schep 45 gram appelmengsel op de pruimen en goed aandrukken, doe er dan 45 gram gratinmix op, druk dit ook goed aan - er mogen geen luchtbellen in zitten.

Meng de ingrediënten voor het ijs, draai het in een sorbetiére gedurende ongeveer 20 minuten.
Meng alle ingrediënten voor de kaneelcrackers. Mengsel dun uitsmeren, op een bakplaat afbakken op 190°; ongeveer 6 minuten af laten koelen en in grove stukken breken.
Bak de gratins ongeveer 20 minuten af op 180°.

Serveren
Lepel wat vanillesaus op het bord, plaats een gratin in het midden, schep een bol ijs er bovenop, garneer met de stukken kaneelcrackers en mint.

Reacties op Appelpruimengratin citryoghurtijs kaneelcrackers

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: